Structural and Semantic Components Analysis of Phraseological Composition Peculiarities in Austrian German
DOI:
https://doi.org/10.52575/2712-7451-2022-41-4-747-755Keywords:
phraseology, cultural code, Austrian German, gluttonym component, gastronomic code, phraseological picture of the worldAbstract
The article is aimed at identifying the specific characteristic features of the phraseological picture of the world (based on the example of the Austrian
German language and culture) which implements the features of modern Austrian gastronomic culture. The author analyzes the culture of Austria, namely, reveals the specifics of the national gastronomic code that formulates the national picture of the world through the functioning of phraseological units with the gluttonym component in the Austrian German language, which are taken as an integral part of the national Austrian culture. The practical part of the research work is based on the identification of the most and least productive gluttonym components in the Austrian phraseological units that make the basis of modern linguoculture in Austria: the most frequent are Laberl – a slice of bread; Nudel – noodles; Brösel – a dish of wheat and oat flour, Butter – butter; in the rank of the least used in modern Austrian German are such gluttonym components as Würstel – sausage, Schmarr(e)n – schmarren (national delicacy dish). In conclusion, the author stresses, gluttonym components are the part of the phraseological units, they are the necessary building material being the necessary element to craete a picture of the world and develop the unique characteristics of the modern Austrian German language.
References
Список источников
Ковшова Мария Львовна о своей книге «Лингвокультурологический метод во фразеологии: Коды культуры». 2020. URSS. 4 марта 2020 г. YouTube. URL: https://www.youtube. com/watch?v=0F6qaxDQKNg (дата обращения: 14.09.2022).
Малыгин В.Т. 1994. Австрийский фразеологический словарь. Санкт-Петербург, РГПУ, 231 с.
Der Standard. 2015. In: Digitales Wörterbuch der deutschen Sprache. Available at: https://www.dwds.de/wb/die%20Suppe%20ist%20zu%20d%C3%BCnn (accessed: September 13, 2022).
Ebner J. 2010. Wie sagt man in Österreich? Wörterbuch des österreichischen Deutsch. Mannheim /Leipzig / Wien /Zürich, Dudenverlang, 480 p.
Kommentar am 05.08.2008. 2008. In: Österreichische Volkswörterbuch. Available at: https://www. oesterreichisch.net/wort/6352/a-laberl-werdn (accessed: September 15, 2022).
Lobaza R. 2018. Österreichisch für Anfänger | Auf der Nudlsuppn dahergschwommen sein. In: Deutsche allgemeine Zeitung. Available at: https://daz.asia/blog/oesterreichisch-fuer-anfaenger-auf-der-nudlsuppn-dahergschwommen-sein/ (accessed: September 16, 2022).
Список литературы
Алефиренко Н.Ф. 2020. Лингвокультурология: ценностно-смысловое пространство языка. М., Флинта, 288 с.
Домашнев А.И. 2005. Труды по германскому языкознанию и социолингвистике. Под ред. Л.Б. Копчук. СПб., Наука, 1113 с.
Копчук Л.Б. 1997. Национальная и региональная вариативность лексики и фразеологии современного немецкого языка. СПб., Образование, РГПУ, 169 с.
Кучер Л.С., Шкуратова Л.М., Ефимов С.Л., Голубеева Т.Н. 2002. Ресторанный бизнес в России: технология успеха. М., РКонсультант, 468 с.
Малыгин В.Т. 1999. Австрийская фразеология в социокультурном аспекте. СПб., Образование, РГПУ, 199 с.
Склярова Н.Г., Косоножкина Л.В. 2019. Гастрономическая фразеология: лингвистический
и лингвокультурологический аспекты (на материале русского и английского языков). Гуманитарные и социальные науки, 2: 211–219. DOI: 10.23683/2070-1403-2019-73-2-211-219.
Телия В.Н. 1996. Русская фразеология. Семантический, прагматический
и лингвокультурологический аспекты. М., Школа «Языки русской культуры», 288 с.
Чукшис В.А. 2021. Этно- и социокультурный статус диалектов современного немецкого языка
в Австрии. Дис. … док. филол. наук. Санкт-Петербург, 380 с.
Чукшис В.А., Копчук Л.Б. 2019. Лингвистический и социокультурный статус верхнеалеманнского диалекта Форарльберга. Известия Волгоградского государственного педагогического университета, 3(136): 223–228.
Abstract views: 110
Share
Published
How to Cite
Issue
Section
Copyright (c) 2022 Яна Владимировна Лазарева
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.